Maco

Maco Customs Service: brokerage, software & consultancy

Veterinaire aangiftes

Veterinaire aangiftes moeten met extra aandacht gemaakt worden. Er is deskundigheid voor nodig om de procedures snel en betrouwbaar te laten verlopen. Maco kent de ins en outs.

Veterinaire aangiftes.

Correct en betrouwbaar.
Printvriendelijke versie

Vlees en vis moeten door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) worden gekeurd op het eerste punt van binnenkomst in de EU. Voor Antwerpen vindt dit plaats op het GIP LO. Om een bijhorende GDB-aangifte te kunnen opmaken is het originele gezondheidscertificaat nodig. De GDB dient steeds origineel met de GDB te worden ingediend bij de veterinaire dienst. Zonder beide documenten onderneemt het FAVV geen actie! De GDB dient minimaal 24 uur voor aankomst van de container te worden opgemaakt. Als de algemene documentencontrole (aangifte + bescheiden) door de douane volbracht werd, controleert het FAVV de juistheid van de gegevens op het gezondheidscertificaat en de GDB. Van zodra de eigenlijke keuring werd volbracht wordt de GDB elektronisch gevalideerd en kan de container naar de plaats van lossing worden gevoerd.

Groenten en fruit moeten eveneens door het FAVV worden (goed)gekeurd. In Antwerpen is dit terminal 234. Bij aankomst van groenten en/of fruit dient steeds een aanmelding gemaakt te worden bij het FAVV. De medewerkers van het FAVV bekijken de aanmelding en informeren over de mogelijke verdere controle(s). Afhankelijk van de soort groente/fruit variëren de verdere vereisten. In de meeste gevallen dient een bijhorend fytosanitaire certificaat te worden opgemaakt. Bij documentencontrole dient het fytosanitaire certificaat, met de douaneaangifte en bescheiden te worden voorgelegd voor controle.

Bij fysieke verificatie dienen de goederen aangeboden te worden op de daarvoor voorziene locatie. Er dient steeds een keurkaart te worden aangekocht alvorens de inspectie kan plaatsvinden! Voor tussenkomst van het FAVV worden retributies berekent als volgt: http://www.favv-afsca.be/financiering/heffingen/

Heeft u aanvullende vragen over deze bijzondere procedures, stel dan uw vraag aan Mr. Customs en onze specialist zorgt er voor dat u binnen 24 uur antwoord krijgt.

BTW bij invoer

Bij invoer van alle goederen wordt BTW geheven. Hoe werkt dat?

» Lees verder

Onafhankelijkheid Maco

Als onafhankelijke en zelfstandige douanedienstverlener, kan Maco neutraal voor alle opdrachtgevers ...

» Lees verder