Maco

Maco Customs Service: brokerage, software & consultancy

NCTS / Transit

Printvriendelijke versie

Met het New Computerised Transit System, afgekort NCTS en ook wel Transit genaamd, kunnen goederen onder douanetoezicht door de EU en enkele andere landen vervoerd worden. Transit is een Europees computersysteem, het kan gebruikt worden in alle EU-lidstaten en landen zoals Zwitserland en Noorwegen.

Als goederen de Europese Unie worden binnengebracht, bij voorbeeld via een (lucht)haven, hoeven ze niet direct ten invoer aangegeven te worden. Het kan zijn dat de koper van de goederen in een andere lidstaat woont en de goederen in zijn eigen land ten invoer aan wil geven. Mogelijk moeten de goederen in een douane-entrepot worden opgeslagen omdat de definitieve bestemming nog niet bekend is.  Dat vervoer is mogelijk, maar de douane wil dan wel zeker zijn dat de goederen ook ter bestemder plaatse aankomen en dat ze er op kan rekenen dat ze altijd de belastingen kan innen, ook als de goederen verloren gaan of gestolen worden. Daarom is er een borgstelling nodig om van Transit gebruik te mogen maken.

Het douaneaangiftesysteem Transit is snel, flexibel en betrouwbaar. De responstijden zijn meestal slechts een of enkele minuten. Transit is er pas sinds 2004. Transit heeft het oude systeem met papieren T-documenten vervangen. Met Transit is de fraude die met de oude papieren procedures werd gemaakt grotendeels teruggedrongen.

Ofschoon het systeem heel goed werkt kan er toch van alles fout gaan. Maar dit kan meestal wel gecorrigeerd worden. Inmiddels zijn er ook al weer ontwikkelingen die Transit overbodig maken. Anderzijds zijn er ook nog enkele vergelijkbare papieren systemen die in speciale gevallen gebruikt worden. In dit hoofdstuk komen al deze thema's aan de orde.

Borgstelling NCTS

Om douanegoederen te mogen vervoeren verlangt de douane een borgstelling, tenzij u AEO-gecertific...

» Lees verder

Entrepotsveranderingen DWU / UCC

De belangrijkste veranderingen op entrepotgebied als gevolg van het nieuwe DWU.

» Lees verder