Maco

Maco Customs Service: brokerage, software & consultancy

Geschiedenis

Printvriendelijke versie

Maco werd in 1953 opgericht door dhr. Theo Maessen sr. en zijn broer Sjra, die kort na de oprichting overleed.  De eerste activiteiten vonden plaats in de periode van wederopbouw na WO II aan de Nederlands-Duitse grensovergang bij Roermond.  Leunend op de grenspaal werd gewacht op vrachtauto's waarvan de lading moest worden in- en uitgeklaard.  En als het werk gedaan was, werd er in het café met de douane een pintje gedronken!

Import en export

De im- en export groeide gestaag en zo groeide Maco mee.  Het bedrijf telde vier grenskantoren en 12 medewerkers toen Theo Maessen (sr) in 1985 met pensioen ging en het roer overdroeg aan zijn zoon Hans Maessen (jr).  Als bedrijfskundige had deze op diverse plaatsen in Nederland en in het buitenland aan universiteiten gestudeerd.  De vergaarde kennis kon nu worden ingezet om het bedrijf te moderniseren en verder uit te bouwen.  Aan een stormachtige groei kwam in 1992 een abrupt einde toen de Europese binnengrenzen open gingen en 95% van de werkzaamheden wegvielen.  Ondanks, maar ook dankzij, een mislukt innovatief project, kon Maco in sterk afgeslankte vorm blijven bestaan.  De import en export met landen buiten de Europese Unie vormde het nieuwe fundament van de activiteiten.

Sagitta en Transit

Door de automatisering van douaneprocedures, zoals met het Nederlandse Sagitta en Europese Transit, veranderde de bedrijfstak fundamenteel.  Oorspronkelijk konden alleen klanten bediend worden die met hun goederen langs het (douane)kantoor in Roermond kwamen.  Vanaf 2002 werd het mogelijk om vanuit Roermond klanten in heel Nederland van dienst te zijn.  Voor het eerst kon door middel van nieuwe dienstverleningsconcepten geïnnoveerd worden in de douane-expeditie branche.

Rotterdam

In 2001 werd Maco Rotterdam opgericht.  Gebaseerd op servicegerichtheid en betrouwbaarheid groeide Maco Rotterdam sterker dan haar concurrenten.  Maco wordt dé specialist in Rotterdam op het gebied van Beperkte Fiscale Vertegenwoordiging en is dat sindsdien voor heel Nederland gebleven.  Er wordt via Roermond gemakkelijk contact gemaakt met bedrijven uit Duitsland waarvoor Maco een overtuigende dienstverlening aanbiedt. Inmiddels werkt Maco voor bedrijven in heel Nederland, Europa en daarbuiten.

Innovatie

Sinds 2004 zet Maco vol in op innovatie en service.  Het motto ‘Custom made Customs' wordt leidraad voor de dienstverlening.  Maco krijgt als eerste in Nederland toestemming om haar douane administratie papierloos te archiveren.  Als eerste douane-expediteur in Nederland kon Maco zelf elektronisch EUR-Certificaten aanvragen en afdrukken.  Met inzet van Beperkte Fiscale Vertegenwoordiging, worden voor de logistieke dienstverlening uiterst flexibele concepten voor distributie in de EU ontwikkeld.  Als enige beschikt Maco over een vergunning om accijnsproducten uit andere EU-lidstaten zowel voor de accijns als de BTW aan te geven.  Maco maakt het met ‘Customs Connect' mogelijk dat bedrijven, zeer laagdrempelig, toch zelf alle aangiftes met Sagitta en Transit geautomatiseerd kunnen maken.

All-round

Vanaf 2007 gaat Maco haar klanten pro-actief informeren over alle douane ontwikkelingen.  De website http://www.macocustoms.be stelt relaties in staat om in een douane encyclopedie actuele informatie op te zoeken.  Een douaneforum geeft antwoord op actuele praktijkvragen van klanten die voor iedereen te raadplegen zijn. Een E-mail nieuwsbrief houdt de lezers op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Vanuit de dagelijkse aangiftepraktijk, groeit Maco naar een all-round douane dienstverlener.  Daartoe behoort ook specialistische dienstverlening en advies op het gebied van exportcompliance, vergunningen, automatisering en certificering.

Antwerpen 

Met sinds 2011 een eigen kantoor in Antwerpen, stelt Maco zich als doel voor haar thuismarkten Nederland, België en Duitsland alle de goederenstromen te behandelen. Met inzet van fiscale vertegenwoordiging kunnen alle lidstaten van de EU profiteren van BTW-vrije invoer. De expertise op het gebied van fiscale vertegenwoordiging wordt uitgebouwd.  Ook in België wordt opslag en distributie van goederen onder globale fiscale vertegenwoordiging mogelijk.  De deskundigheid op het gebied van oorsprongszaken is uniek in de douanerie.

Toekomst

Naast de basis douane-expeditie dienstverlening, plaatst Maco kennis en automatisering als kernelementen in haar verdere ontwikkeling. Alle douaneprocessen zijn inmiddels geautomatiseerd en de communicatie met klanten zal steeds meer geautomatiseerd verlopen. De douanerie wordt complexer, internationaler en heeft steeds meer raakvlakken met andere vakgebieden zoals ICT, logistiek, handel en recht.  Investeren in kennis van de medewerkers is hierbij essentieel.  Nieuwe communicatievormen, zoals deze website, inzet van Social Media en een open houding naar de maatschappij zijn voorwaarden om de stroom aan ontwikkelingen en vernieuwungen in onze dienstverlening mogelijk te maken om zo samen met onze opdrachtgevers de toekomst van de douanerie vorm te geven.

Verantwoording

...

» Lees verder

Vestiging Maastricht

Maco is in Maastricht gevestigd op de luchthaven.

» Lees verder