Maco

Maco Customs Service: brokerage, software & consultancy

Distributie met GFV

Distributie na opslag met GFV is een sterk alternatief voor distributie na opslag in een douane-entrepot.  Het is flexibel en voordelig.

Distributie met GFV

Flexibel en voordelig
Printvriendelijke versie

Aanvullend aan de opslag met GFV is ook distributie met GFV mogelijk.

Als vanuit een traditioneel douane-entrepot in België bijvoorbeeld goederen moeten worden uitgeleverd in Duitsland, dan moet er een Transit-aangifte worden gemaakt vanuit het douane-entrepot naar de plaats van bestemming in Duitsland. Vervolgens moet er in Duitsland een aangifte ten invoer worden gedaan, waarbij dan de Duitse 'Einfuhrumsatzsteuer' door de importeur betaald moet worden. Het logistieke proces is dan bezwaard met een douaneprocedure en de importeur heeft de last van het betalen van de invoer BTW en het later terugvragen hiervan.

Als de opslag plaats vindt nadat de goederen in bulk bij binnenkomst in België met GFV zijn ingeklaard, gaat de distributie als volgt. De verkoper, dit is het bedrijf dat de volmacht voor de Globale Fiscale Vertegenwoordiging heeft gegeven, maakt een factuur aan zijn afnemer in Duitsland. De verkoper vermeldt bepaalde door de EU-wetgeving voorgeschreven tekstclausules op zijn verkoopfactuur. Aan de hand van deze tekstclausules weet de verwervende partij hoe hij de BTW in zijn inkoopboekhouding moet administreren. De goederen kunnen als vrije goederen, dus zonder douanebemoeienis, naar de afnemer vervoerd worden.

Het is ook mogelijk de opslag te doen plaatsvinden onder verantwoording van een Europese koper. Immers ook de importeur kan een volmacht voor GFV afgeven. Zo kan een Duitse importeur zijn opslag in Nederland laten doen, zonder zich in Nederland voor de BTW te registreren.

De Globaal Fiscaal Vertegenwoordiger administreert in zijn (schaduw)voorraadadministratie de levering van de zending en neemt in zijn BTW-aangifte de corresponderende BTW-verrekening op. Bij deze techniek zijn ook ABC-transacties mogelijk.

Opslag en distributie met GFV is daarmee een zeer goed en breed inzetbaar alternatief voor opslag en distributie met gebruik van een douane-entrepot.

BTW verlegging

De BTW-verlegging is van groot voordeel voor Belgische importeurs

» Lees verder

Hoe werkt de BTW

Kijk naar de animatie over: Hoe werkt de BTW?

» Lees verder