Maco

Maco Customs Service: brokerage, software & consultancy

ATR / T2L

Printvriendelijke versie

ATR document

Bij specifieke zendingen zijn soms nog bijzondere douanedocumenten nodig. Zo moet de herkomst van goederen uit Turkije in de EU aangeoond worden met een ATR-certificaat. Een ATR-certificaat is een douanedocument dat gebruikt wordt bij handel tussen landen uit de EU en Turkije. De EU heeft met Turkije een douane-akkoord gesloten.  Feitelijk zijn de EU en Turkije een douaneunie.  De meeste goederen kunnen hierdoor zonder invoerrechten in beide gebieden worden ingevoerd. De goederen moeten dan wel van herkomst uit de EU of Turkije komen. Dit ligt vast in een ATR-certifcaat.

T2L document

Een T2L of T2LF is een herkomst document. Het toont aan dat de goederen die er in zijn vermeld, uit het vrije verkeer van de Europese Gemeenschap komen. Deze documenten zijn bijvoorbeeld van belang wanneer goederen over zee van één deel van het douanegebied naar een ander gebied worden vervoerd.

Als een schip uit internationale wateren een haven in de Europese Gemeenschap binnenloopt neemt de douane aan dat alle goederen die zich in het schip bevinden, van buiten de Europese Unie komen en dus niet-communautaire goederen zijn. Met een T2L of met een T2LF kan worden aangetoond dat de goederen uit het vrije verkeer van de Europese Unie komen.

Export Controle Systeem

In het Export Controle Systeem moeten drie samenhangende meldingen worden gedaan.

» Lees verder

Soort goederen

Alle goederen moeten voor de douane worden ingedeeld in het Geharmoniseerd Systeem.

» Lees verder